Szublimáció

Szublimációs nyomtatás

A legtökéletesebb minőséget biztosító digitális transzfernyomtatási technológia!
Élénk színek, tapinthatatlan és eltávolíthatatlan nyomat jellemzi.
Tökéletes választás egyedi ruházat fényképes bögre tányér sapka reklám és egyéb reklám és ajándéktárgyak készítéséhez.
Egyszerű, környezetbarát és kedvező árú megoldás, akár 1db-os nyomtatás esetén is.
A szublimáció kémiai folyamat, mely szilárd halmazállapotból gáz halmazállapotba alakulást jelent.
A szublimációs nyomtatás lényege a szublimációs tinta, amely bizonyos hőfok felett gáz halmazállapotúvá alakul, a nyomás hatására pedig egyesül a felülettel.
A technológiának a festéken kívül még két fontos eleme van, a speciális papír és a nyomtatni kívánt felület fogadóképessége.

A szublimációs nyomtatás folyamata: (kinyomtatod, rávasalód, kész) 😊

Először egy tintasugaras nyomtatóval a szublimációs tintát kinyomtatjuk a transzfer papírra. (nem minden tintasugaras nyomtató alkalmas rá)
A következő lépésben a kinyomtatott mintát felvasaljuk a szublimálni kívánt tárgyra, ez a hőkezelés.
Hőkezelés hatására a festék leválik a papír felületéről és beépül a nyomtatandó felület molekuláiba, ennek köszönheti tartósságát.
A hőkezeléshez hőprést használunk, az egyenletes hőmérséklet elosztás és nyomás érdekében.

Szublimációs nyomtatás textileken

Kifejezetten ajánljuk ruházat emblémázáshoz fény-, kopás- és mosásálló tulajdonságának köszönhetően.
A szublimáció nagy előnye, hogy a színezék behatol a textil szálak közé és nem csak a felületén marad, ezért a nyomat nem tapintható és nem irritálja a bőrt, az anyag lágy esésű marad, így a minta nem tud töredezni sem.
A végeredmény tartós és ragyogó színű, a gyártás környezetbarát, nincs szükség oldószerek alkalmazására.

A szublimációs nyomtatásra alkalmas anyagok

A szublimációs hőtranszfer elengedhetetlen feltétele a megfelelő alapanyag, mely textilek esetén műszál (általában poliészter), szilárd tárgyak esetében (fém, üveg, kerámia…stb) speciális szublimációs lakk bevonattal rendelkező felületet jelent.
Textilanyagoknál poliészter (PES), poliamid (PA 6, PA 6.6), poliakrinitil (PAN), és triacetát (CTA) anyag szublimálható, vagy kevert szintetikus kelme, amely legalább 60%-ot tartalmaz a fentiekből.
Szublimációs nyomtatás pamut anyagokra, csak speciális transzferpapírral, vagy előkezeléssel lehetséges.
100% Pamut, bőr vagy kezeletlen üveg, fém, fa és kerámia alapanyagokra sajnos nem lehet szublimációs tintával nyomtatni.
Egyéb digitális transzfernyomtatás technikákkal szemben (vasalható fólia lézernyomtatóval vagy tintasugaras nyomtatóval nyomtatva, vizes transzfer…stb.) itt a végső nyomtatott felület teljesen homogén, élénk színű, a tinta kitapinthatattlan és eltávolíthatattlan! Pl. A szublimációs nyomtatással dekorált kerámia bögre nyomtatott felülete ugyanolyan fényes és sima marad mint a nem nyomtatott részén, vagy textilek esetében a műszálas anyagok nyomott felülete ugyanolyan lágyesésű és fényű marad mint a nem nyomtatott részeken!